Учени от БАН призоваха обучението по хомеопатия да се прекрати

17:50, 14 фев 18 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Академици от БАН, сред които известни медици, биолози, химици, физици и общественици призоваха в писмо до ректорите на четирите медицински университет у нас - в София, Пловдив, Варна и Плевен, за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия.

Авторите на писмото определят хомеопатията като неконвенционален и лъженаучен метод за лечение и посочват, че в редица научни изследвания се констатира категорично, че няма заболявания, за които да е доказано, че хомеопатията е ефективна и така хората се излагат на риск, забавяйки медицинското си лечение. 

Учените дават за пример САЩ, Русия и държави от Евросъюза, в които се препоръчва ограничаването на използването на хомеопатията. Българските учени настояват тя да се постави под контрол със същите изисквания, както към медицинските продукти, защото, по думите им, у нас тя се предлага във всички аптеки напълно безконтролно. 

Акад. Богдан Петрунов - водещ специалист в областта на имунологията и алергологията в България и един от авторите, подписали писмото, коментира пред БНР, че хомеопатията напълно противоречи с всички съвременни знания в областта на химията, физиката и биологията. "Няма никакви клинични данни и доказателствени материали, които да покажат, че тя има някаква ефективност. Всъщност, на всички нас е ясно, че става дума за т.нар. "плацебо ефект" - самовнушение", заяви той. 

"Не може да бъде изписвано нещо, което категорично съвременната наука доказва, че няма никаква ефективност. Това е проста шарлатания. Няма никакъв смисъл от такъв тип подход. Хомеопатичните лекарствата трябва да бъдат поставени под много строг контрол, а рекламирането им - категорично забранено", е мнението на акад. Петрунов. 

Най-много се печели от човешката глупост и незнание, подчерта той и изрази надежда, че скоро въпросът с обучението по хомеопатия ще намери свето категорично решение. 

Д-р Дора Пачова - председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, представител на България в Международната медицинска хомеопатична лига, отхвърли категорично твърденията на академиците. Писмото на учените се базира на стари информации и е поредна атака срещу хомеопатията. Много от цитираните в него доклади вече са опровергани, категорична е тя. 

"Генералната прокуратура на Руската Федерация излезе с официално становище, че методът е признат, приет и няма никакви пречки пред това той да бъде преподаван във вуз и практикуван. Руската академия на науките и руското министерство на здравеопазването се разграничиха от твърдението на тази група учени в Русия, която нарече хомеопатията "лъженаука". Лично аз съм координатор по въпросите на образованието в Европа към Европейския комитет по хомеопатия. Имаме мрежа от училища в Европа. Има университетски програми и програми за следдипломна квалификация в Европа. Въпросният доклад на европейската академия на науките получи също много сериозна съпротива. Съюзът на фармацевтичните производители в Германия - производители на всякакви лекарства, застава зад производството на хомеопатични лекарства", обясни д-р Пачова. 

Тя поясни, че у нас има контрол върху хомеопатичните. "Това са лекарства и се внасят по Закона за лекарствените средства. Изпълнителната агенция за лекарства ги наблюдава и са под много строг контрол. Нежеланите реакции се докладват, както е и за всички останали лекарства. Европейската агенция по лекарства получава на всеки три месеца консолидиран отчет за ефективността и безопасността на тези лекарства от всички европейски държави, включително и от България. Отдавна е доказано, че става дума и за плацебо ефект. Мога да предоставя безброй много научни изследвания, публикувани в реномирани списания", коментира още д-р Пачова. 

Проф. Анелия Клисарова - бивш ректор на Варненския медицински университет, бивш заместник-министър на образованието, а сега депутат от левицата и член на Комисията по здравеопазване и на Комисията по образование в НС, се обяви за среща между академичните среди и лекарите, които практикуват хомеопатия. 

"Хомеопатията има две страни. В някои държави тя не се практикува от лекари, а хомеопатите сами си приготвят лекарства и наистина над тях няма контрол. В България обаче нещата стоят по различен начин", заяви тя. 

"Хомеопатичните средства са контролирани от Изпълнителната агенция по лекарствата. Важно е хомеопатията да се практикува от лекари, които са обучени за това. Ако хомеопатът не е медицинско лице, може да пропусне някое състояние на пациента. Ако това обаче е завършил лекар, със своите умения и знания той ще въведе индивидуален подход към пациента докога са хомеопатичните лекарства, кога са класическите и как те могат да бъдат комбинирани. Самите лекари могат да упражняват този контрол докога и как да използват хомеопатичните средства. Това е добра практика в България, че хомеопатията се прилага само от завършили медицина специалисти", допълни проф. Клисарова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама