Сигнал срещу Пеевски заради опита му да наложи нов медиен закон

14:25, 14 фев 18 / Политика 25 618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Партията на Христо Иванов "Да, България" подаде сигнал в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание срещу депутата Делян Пеевски.

Въпреки че депутатът от ДПС Делян Пеевски е "крупен собственик на медии" и не е декларирал частен интерес, той участва в изготвянето и депозирането на законопроект за регламентацията на медийната и разпространителската дейност, съобщават от партията.

Оттам смятат, че въпросното обстоятелство за Пеевски представлява нарушение на чл. 154, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Освен това, има нарушение и на чл. 58 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, според който лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането или постановяването на актове, да изпълнява контролни и разследващи функции или налага санкции в частен интерес.

"Както е добре известно, г-н Пеевски е собственик на редица медии, основно чрез фирмата си Intrust pls. Това са следните медии: "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач", "Борба". Безспорно е, че народният представител има частен интерес от приемането на горепосочения законопроект", казват от „Да, България“. 

Те молят и парламентарната комисия по етика да изпрати сигнала им до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, когато тя бъде конституирана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама