Обсъждат тайно кой да наследи кралицата след смъртта й

13:10, 14 фев 18 / Свят 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Високопоставени служители от Общността на нациите (бившата Британска общност) са провели „тайни“ разговори в Лондон за това кой да застане начело на общността от 53 страни след евентуалната смърт на кралица Елизабет II. Това пише британският "The Independent".

Кралицата е обявена за лидер на общността на нейната коронация през 1953 г., но постът не е наследствен и не се полага по право на принц Чарлз. Той би бил държавен глава на 15 от 53-те нации, членуващи в общността.

Секретариатът на Общността е отрекъл това да е била темата на разговорите. Очаква се тази тема да повдигната на срещата на държавните глави от Общността през април в Лондон. Решение може да бъде взето само след евентуалната смърт на кралицата, но няма строга процедура по това.

Макар да няма много алтернативи на Чарлз, в миналото са водени разговори за избиране на церемониален лидер, което би направило общността по-демократична.

Според източник на BBC, цитиран от вестника, трябва да се вземе решение дали принц Чарлз би станал лидер с еднократно решение или да се приеме процедура, според която британския монарх става автоматично и лидер на Общността.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама