Проф. Темелков и проф. Гайдарски са предложени за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

13:00, 14 фев 18 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази за награждаване на проф. д-р Темелко Темелков и на проф. д-р Радослав Гайдарски с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за значимия им принос в областта на медицинската наука в България.

Проф. Темелков, д.м.н. е роден през 1937 г. Завършва медицина във ВМИ – Варна, специализирал е в Русия, Австрия и Англия. Професионалната му кариера започва като ординатор-хирург в Добрич и Варна. Хабилитиран е като доцент през 1981 г. и като професор през 1987 г. От 1988 г. е завеждащ на Клиниката по колопроктология и ръководител на Катедрата по обща и оперативна хирургия на ВМИ - Варна.

Основните му научни разработки са в областта на стомашно-чревната, гнойно-септичната, онкологичната и лапароскопската хирургия и колопроктологията. Редактор и автор е на научни статии в специализирани медицински издания. Като ректор на Медицинския университет във Варна е удостоен с Международна златна и сребърна награда за качество 2002 в Мексико и е избран за пълноправен член на Асоциацията на европейските университети. Избран е за почетен член на Българското хирургично дружество, член е на Европейското дружество по хирургия, Международния колеж на хирурзите и Световната университетска организация на колоректалните хирурзи. Удостояван е със званието „Медик на годината – Варна“ (2006) и „Лекар на България“ (2009).

Проф. Гайдарски е роден през 1937 г. Завършва Медицинската академия в София. Професионалната му кариера започва в Окръжна болница – Видин, където последователно преминава ординаторските степен, а в периода 1969-1972 г. е заместник главен лекар по лечебната част. След конкурс е избран за асистент в катедрата по хирургически болести в МА – София, професор е от 1990 г.

Проф. Радослав Гайдарски е автор на множество научни публикации и е сред малкото български хирурзи с признати рационализации на оперативни техники, използвани в ежедневната практика при операциите на черния дроб, жлъчните пътища, панкреаса и стомашно-чревния тракт. Учител е на три поколения млади хирурзи. Над 30 години е председател на комисия за държавни изпити по хирургия на студенти и специализанти. Носител е на високи призове и отличия за професионално развитие и постижения, сред които „Лекар на годината“, „Лекар на България“, орден „Стара планина“.



 

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама