Холандският премиер оцеля при вот на недоверие

10:07, 14 фев 18 / Свят 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Холандският премиер Марк Рюте оцеля при вот на недоверие. До гласуването се стигна след като външният министър подаде оставка.

Халбе Зейлстра се оттегли, след като призна, че години наред е лъгал, че през 2006 г. лично е присъствал на среща с руския президент Владимир Путин в неговата дача. На нея били обсъждани планове за създаване на "Велика Русия", включваща Беларус, Украйна и балтийските държави. 

Зейлстра призна, че е излъгал, но го е направил, за да запази самоличността на източника си - служител в енергийния гигант "Шел", който в действителност е бил на срещата. И там наистина са се обсъждали въпросните планове.

Зейлстра се оттегли от поста с думите "Това е най-голямата грешка в 11-годишната ми политическа кариера и затова не виждам друга възможност освен да подам оставката си. Живеем в страна, в която истината има значение". Той беше външен министър само 4 месеца.

Министърът на търговията пое временно и външното министерство.

Отношения между Русия и Холандия са изострени пред последните години заради самолетната катастрофата над Украйна пред 2014 г., в която загинаха много холандски граждани.

Руското посолство в Холандия излезе с декларация и нарече "фалшиви новини" твърденията на Зейлстра за руски план за създаване на "Велика Русия". Премиерът Рюте подкрепи съпартиеца си, но Зейлстра заяви, че доверието в поста външен министър на Холандия е поставено на карта и сам се оттегли от поста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама