Избират заместник на Мартин Шулц през април

09:35, 14 фев 18 / Свят 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Германия на 22 април ще бъде избран нов председател на социалдемократите след като досегашният лидер Мартин Шулц подаде оставка - по-малко от година след като оглави партията.

Ръководството на социалдемократите вече изрази подкрепата си Андреа Налес да оглави председателския пост. Позициите на Шулц се разклатиха, след като се коалира с партията на Ангела Меркел.

Независимо че преди изборите той категорично заявяваше, че няма да работи с нея, прие да стане външен министър в новото правителство. Решение, с което си спечели недоволството на съпартийците си. Заради неодобрението на социалдемократите Шулц се отказа и от поста външен министър. 

Шулц заяви, че се надява оставката му да помогне за обединение на партията и да позволи дебат върху "голямата коалиция" с християндемократите на Ангела Меркел преди вота сред членовете на Социалдемократичния съюз в края на месеца.

Изданието "Политико" обаче коментира, че Шулц оставя партията си в тотален безпорядък. В опит да стабилизират партията мнозина в ръководството й желаят Андреа Налес да бъде временен лидер. Тя е популярна фигура, ръководител на парламентарната група.

Има обаче съпротива срещу нейната кандидатура с искане някой от заместниците на Шулц да поеме партията. Най-спряганото име е кметът на Хамбург Олаф Шолц.

Разногласията сред ръководството на социалдемократите не се посреща добре от нейните членове, които обвиняват лидерите в поставяне на собствените кариери на първо място пред партийните интереси.

Най-голям гняв имаше срещу Мартин Шулц, който беше твърд противник на коалиране с Меркел преди изборите през септември. Той също така отстъпи от обещанието си да не влиза в неин кабинет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама