Изложба на Лъчезар Бояджиев "Sic Transit Media Mundi"

11:20, 14 фев 18 / Култура 25 617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийска градска художествена галерия представя Лъчезар Бояджиев. Sic Transit Media Mundi

(Настоящето е прекалено късо и доста тясно) от 14.02. – 11.03.2018.

Откриване на изложбата ще се състои днес, 14.02., от 18 ч.

 Лъчезар Бояджиев е сред най-известните съвременни български художници. Един от основателите на Института за съвременно изкуство в София и автор с мащабна международна практика, Бояджиев е публична фигура с особено значима критическа позиция на българската сцена. В качеството си на художник, критик, лектор той спомага за изграждането на нови дефиниции и практики на изкуство в страната.

Настоящата изложба е неговата първа ретроспектива в България, показваща опита от над 20-годишната му практика. В нея са включени произведения от началото на 90-те до днешния ден, сред които авторски реплики и реконструкции на ключови и рядко показвани творби. Ще могат да се видят едни от най-ранните работи на художника, създадени в хаотичното време на еуфория и надежди за промяна веднага след събитията от 89-а. Те са показвани преди всичко извън страната и са били включени в исторически международни изложби като „Отвъд вярата. Съвременно изкуство от източноцентрална Европа”, 1995, „След стената: изкуство и култура в пост-комунистическа Европа”, 1999, „Кръв и мед / Бъдещето е на Балканите”, 2003 и много други.

През годините художникът е участвал в биеналета, групови изложби и конференции от Сао Пауло до Сидни и Гванджу, както и в почти цяла Европа. Творбите му са част от множество музейни колекции по света, като в България Софийска градска художествена галерия притежава най-много от тях в колекцията си за съвременно изкуство.

Цялостната дейност на Лъчезар Бояджиев представлява прецизно, изпълнено с хумор, задълбочено знание и критика визуално изследване на настоящето. В него прозират мащабни познания както за българската и международната история на изкуството, така и за актуалните проблеми на съвременността. Произведенията му са свързани с пренареждане на социалните, идеологическите и религиозните властови йерархии, с промяна на стойностите и с изследване на връзките между лично и публично пространство, глобални и местни територии, с търсене на пресечните точки на капитализма и демокрацията, консуматорството и новите модели на живеене. Художникът се интересува както от проблемите на паметта и миналото, определящо лицето на различни места и обстоятелства, така и от възможните проекти за бъдеще. В работите му двата вектора заедно дават индивидуалността на настоящето.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама