Днес се открива изложба плакати от Божидар Икономов

09:10, 14 фев 18 / Култура 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 14 февруари от 14 часа в галерията на Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” (София „бул. Сливница” 134) ще бъде открита изложбата „Обичам плаката!”.

Първата изложба на Международното триенале на сценичния плакат за 2018 година е посветена на големия български плакатист и един от основателите на триеналето Божидар Икономов (1943-2016).

Организаторите търсят повод да напомнят на новите поколения визуални артисти, че стойностният плакат е живо и провокативно изкуство, заредено с идеи и послания.

Изложбата  ОБИЧАМ ПЛАКАТА  включва 30 плаката, създадени от Божидар Икономов в  продължение на повече от 30 години. Всички те са посветени на различни културни събития и на Международното триенале на сценичния плакат, което беше неизменна част от творческия и житейски път на Божидар Икономов.

Големият български художник Божидар Икономов е автор на стотици плакати за театрални и оперни постановки, за филми и изложби. Работил е 13 сезона за Софийската опера и балет, за различни фестивали и издателства и е излагал творчеството си на форуми по цял свят. Съосновател е на Международното триенале на сценичния плакат в София и председател на неговия организационния комитет. Носител е на награди от международни конкурси в Милано, Монс, Бърно и на най-престижните български отличия, включително ордена на Министерството на културата "Златен век".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама