За две години са затворени 16 фирми-посредници за работа в чужбина

15:25, 13 фев 18 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За последните 2 години Агенцията по заетостта е прекратила регистрацията на 16 фирми-посредници за работа в чужбина, съобщиха от агенцията. До крайната мярка се е стигало заради установени от Главната инспекция по труда нарушения и влезли в сила наказателни постановления.

Най-честите нарушения са свързани със събиране на такси от търсещите работа за посредничеството, изпращане на работа в чужбина, без фирмата да е сключила посреднически договор с работодател в съответната страна, или непредоставяне на работника на индивидуален трудов договор за наемане. 

До прекратяване на регистрацията на фирмите посредници се е стигало и когато посредник не е предоставял на работниците пълна информация в трудовите договори, включително данни за длъжности, на които ще бъдат наети, срока на наемането, работното време, трудовото възнаграждение, битовите условия и др.; когато посредникът не сключва посреднически договор с търсещия работа или не поддържа електронен регистър за търсещи и устроени на работа.

Миналата седмица фондация "Томсън Ройтерс" съобщи за над 200 мигранти във Великобритания, сред които и българи, третирани като роби във ферма за цветя в Корнуол. Впоследствие българското Министерство на външните работи отрече сред освободените от полицията работници да е имало български граждани.

Агенцията по заетостта напомня, че на сайта ѝ е публикувана подробна информация, включително контакти, на институциите в страните от ЕС и европейското икономическо пространство, които извършват проверка на условията на трудова заетост.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама