Два процента от учениците в България се изучават в домашни условия

11:58, 13 фев 18 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 15 000 ученици в България – около 2% от общо 717 000 в класове от първи до дванадесети се обучават вкъщи, съобщи МОН.

Те са намалели с 5 000 спрямо 2016-та година, годината, в която влезе в сила изменението на българското законодателство, разширяващо достъпа до домашното образование.
Министерството на образованието публикува данните в отговор на запитване от всекидневника „Сега“, в което се отбелязва, че до 2016-та година в самостоятелна форма можеха да се обучават даровитите деца, както и тези със здравословни проблеми. По новия училищен закон домашното образование е разрешено на практика за всеки, който пожелае. За целта бяха добавени още две възможности за осъществяването на тази форма - "за ученици в задължителна училищна възраст по желание на ученика или родителя" (т.е. за всяка възраст) и за навършили 16 години. Желаещите трябва да подадат заявление до директора, а разрешението идва от експертна комисия към регионалното управление по образованието, която трябва да оцени дали ученикът има у дома си необходимите условия за обучение. "Експертната комисия" също може да посети дома, за да прецени дали условията са подходящи.

Подадените заявления показват, че почти всички от изучаващите се от вкъщи ученици, са между 10-12 клас – 14 865 от общо 15 000.

От МОН твърдят, че експертните комисии по места, в които има и представител на Агенцията за социално подпомагане, осъществяват контрол на учениците, които се обучават у дома и са в задължителна училищна възраст. "Самостоятелната форма на обучение включва изпити за определяне на годишни оценки по предметите от училищния учебен план. Контролът се осъществява всеки учебен срок", казват от министерството. От отговорите не се разбира дали има случаи, при които самостоятелно обучаващите се ученици не са покрили изискванията и съответно е трябвало да преминат към друга форма на обучение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама