Зам.-министър Начева: Клиниката по детска кардиология няма да затваря врати

11:55, 13 фев 18 / Политика 25 792 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница няма да затваря врати. Това посочи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в ефира на предаването „Денят започва“ на Българската национална телевизия. „Категорично, това е уникална клиника, която работи изключително добре и ние заставаме зад нея и зад това, че трябва да бъде подкрепен бъдещият потенциал на тази клиника“ заяви още зам.-министърът. Проблемът на детската кардиологична клиниката е в начина на управление и преразпределението на ресурсите. Налице е неоптимално използване на наличния потенциал от човешкия ресурс и леглови фонд между отделните клиники, а не толкова неправилно разпределение на средствата по клинични пътеки, стана ясно от думите на зам.-министъра. Начева обясни, че е необходима цялостна промяна в начина на управление на болницата по отношение на човешките ресурси, оптимизирането на дейностите и на структурата на административния персонал, на използваемостта на сградния фонд и на легловата база, както и на ресурсите за издръжка.

Зам.-министър Начева посочи, че тази седмица предстои среща с директора на лечебното заведение, на която ще бъде представен оздравителен план за болницата, изготвен от екипа на министерството. Освен това МЗ работи по изготвянето на единни правила за управление на финансовите ресурси и по насоки за формиране на възнагражденията в държавните лечебни заведения. Последните също ще бъдат предоставени на НКБ като структура със 100 % държавно участие.

Клиниките по кардиохирургия и съдова хирургия за възрастни в кардиологичната болница имат използваемост на леглата около 30-40 %. В детската кардиология използваемостта е над 63 %, което показва, че това звено е добре работещо и трябва да бъде подкрепено, коментира още заместник-здравният министър.

Относно недостига на медицински сестри в Националната кардиологична болница заместник-министър Начева посочи, че лечебното заведение има необходимия потенциал като университетска база да инвестира в развитието на млади специалисти по здравни грижи, които да бъдат обучени и да продължат професионалния си път в болницата. В момента политиката по обучение на медицински кадри е в посока развитие на висшия медицински персонал, а не толкова на специалистите по здравни грижи. Промяна може да има след оптимално разпределение на финансовите средства, коментира Жени Начева.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама