Преговори за името на Македония във Виена. Очаква се да продължат в София

09:00, 13 фев 18 / Свят 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Котциас ще преговарят тази вечер във Виена за името на Скопие. Към тях ще се присъедини и специалният представител на ООН за урегулиране на спора Матю Нимиц.

Нимиц ще проведе съвместна среща с външните министри на Гърция и Република Македония - Никос Кодзияс и Никола Димитров в офиса на ООН във Виена. Срещата ще се проведе в рамките на усилията на ООН са търсене на взаимно приемливо решение по въпроса за името. 

Преговорите се очаква да продължат в четвъртък и петък в София. 

В понеделник премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви пред депутати от неговата партия "СИРИЗА", че правителството му продължава да е решено да постигне компромис със Скопие. Той отхвърли обвиненията, че е игнорирал многохилядния протест срещу това на Македония да бъде позволено да използва това наименование в новото си име.

Ципрас отбеляза, че Атина приема, че нейният съсед използва "Македония" от много години, включително в името, което Гърция е приела преди повече от 20 години като част от временно споразумение между дветедържави. Той настоя, че целта му не е да се откаже от името, а да си го върне обратно, тъй като има географско наименование и съседите на Гърция не могат да си присвояват гръцки символи и имена.

По време на посещението си Анара тези дни премиерът на Македония Зоран Заев поиса и получи подкрепата на Турция за кандидатурата на Македония за НАТО. "ОЧакваме напредък в интеграцията в НАТО и ЕС през тази година", коментира Заев по време на срещата с турския си колега Бинали Йълдъръм. 

"Погрешно е друга държава да определя името на една страна", заяви от своя страна Йълдъръм. Той призова Атина и Скопие да постигнат взаимно съгласие по спора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама