Първанов: Името на Македония да се съгласува и с България

11:38, 12 фев 18 / Политика 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Това, което мен ме притеснява при всичката симпатия, която изпитвам към Македония, е че започват да се водят разговори в посока няколко варианта, някои от които бият по българската позиция", коментира Георги Първанов - президент на България (2002-2012 г.) пред bTV.

Представете си варианти - Горна Македония, Северна Македония, това е договаряне в полза на Гърция, не на България, смята той. Първанов е убеден, че името на Република Македония трябва да се съгласува и с България.

"Не може всяко договаряне за името на Македония да бъде за сметка на България", категоричен е той.

Относно стратегията на ЕК за Западните Балкани, Първанов заяви, че Солунският дневен ред от 2003 г. е по-ясен от днешния документ, който е по-чиновнически и се размива.

"Деблокирането на преговорите Атина-Скопие е по-скоро западен натиск. Няма лошо. Нека ней-сетне натискът на великите сили да доведе до нещо добро", добави той.

За предстоящата среща ЕС-Ердоган във Варна, Първанов заяви, че е позитивно настроен. Той отбеляза, че в Турция има две тенденции - османизация и път към Европа. За това разговорът с Ердоган няма да е лесен, но турският президент е предсказуем политик.

"На мен ми липсва в нашата дипломация поставянето на нашите проблеми. Да сте чули в последно време да се представят претенциите за тракийските българи?", запита Първанов.

По повод Истанбулската конвенция той беше категоричен, че гледа подозрително на опитите да се вкара третия пол и гей браковете в нея.

Изборите ще покажат Корнелия Нинова как се справя като лидер на БСП. Така коментира той действията на Нинова начело на БСП.
Той предположи, че познавайки Борисов и Цветанов, може да се слеят местните с парламентарните избори.

Според него при изучаването на комунизма в учебниците е заложен двоен стандарт по отношение на периода преди и след 9 септември 1944 г. "Да се покаже, че и в двата периода има градивност", си пожела Първанов.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама