Лекарствата за редки заболявания вече няма да се доставят с обществени поръчки

11:02, 09 фев 18 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лекарствата за редки заболявания вече няма да се доставят с обществени поръчки, приеха депутатите, приемайки окончателно промените в Закона за обществените поръчки, предаде БНР. 

Става въпрос за скъпоструващи лекарства, разрешени за употреба у нас, но липсващи на пазара и без алтернатива за даден пациент. От БСП отново поискаха да бъдат въведени ограничения като например, когато сумите са над определен финансов праг, лекарствата да бъдат купувани от Здравното министерство. Така, подчерта депутатът Георги Михайлов, държавата няма да се отклонява от политиката си за контрол върху разходите на лечебни заведения.

"Процедурата наистина е дълга и утежнена, но тя не касае, в този реален смисъл, конкретен пациент. Тези пациенти обикновено са хронично болни. Действително отнема време, но всичко това върви във времето по начин, по който няма да бъдат ощетени пациентите, ако се централизира процедурата и ако тези средства се закупуват от Министерство на здравеопазването", смята Михайлов.

Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов, промените са в интерес на пациента, защото включването на Здравното министерство в процедурата означава поне още седмица забавяне: "Интересът на пациента, освен номиналната цена на лекарството, е и бързо да го получи. Ключовото е това, че имаме многократен контролът ad hoc -  контрол на лекари в самото лечебно заведение, които трябва да изразят еднопосочна воля точно за конкретен пациент, точно за конкретно лекарство. Лечебното заведение също е ефективен контрольор!".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама