Приеха закона на Цонев и Пеевски

10:24, 09 фев 18 / Политика 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност, съобщи БНР. Проектът беше огласен като мярка срещу вторичното ограбване на активите на КТБ. Негови вносители са трима депутати от ДПС - Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски. 

Приемането на текстове започна в четвъртък и премина без дискусии. Днес обаче народните представители спориха по преходите и заключителни разпоредби. Те предвиждат извършените от квесторите, временните и постоянните синдици на КТБ АД - в несъстоятелност, в периода на поставянето й под специален надзор до датата на откриване на процедурата по осребряване имуществото на банката, заличавания на учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката обезпечения, са нищожни. Това не се прилага в случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане. 

Депутатът от БСП Тодор Байчев се обяви срещу изричното споменаване на КТБ в закона: "В случая ние конкретизираме конкретно и само, и единствено КТБ. Мисля, че Законът е за банковата несъстоятелност е общ, а не за банковата несъстоятелност на КТБ!".

Съвносителят Хамид Хамид обвини социалиста, че повтаря тези, изказани от Цветан Василев: "Не знам от какви лични интереси и вчера, и днес толкова яростно защитавате едни и същи тези, изказани от човека, който ограби парите на българския народ, от един крадец, който се крие в Белград".

Данаил Кирилов от ГЕРБ подкрепи колегата си от ДПС Хамид Хамид: "Аз не виждам някакво изрично или извънредно отклонение в конкретния случай. Още повече, че това е първата и радостното - е единствена банкова несъстоятелност при действието на този закон!".

Със законопроекта се цели да се осигури ефективен механизъм за попълване на масата на несъстоятелността и да се противодейства на схемите за вторично разграбване на активите на КТБ. Така ще се продължат и усилията казуса така тебе да завърши с най-малко загуби за икономиката, бюджета и хората заяви в четвъртък депутатът от ДПС Йордан Цонев. "Един лев да върнем с този законопроект, си струва усилията", заяви той.

Румен Гечев от БСП се обяви против тази мярка: "Откъде-накъде ще задължаваме българските данъкоплатци да покриват очевидни корупционни схеми в КТБ или в друга банка!".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама