Напредък в редактирането на гени обещава лечение на тежки заболявания

09:50, 08 фев 18 / Свят 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Втори пациент беше подложен на терапия за редактиране на гени като част от изследване в американския щат Калифорния, а при първия човек, преминал през процедурата, не са се появили обезпокоителни странични ефекти, съобщиха лекарите, цитирани от Асошиейтед прес, предава БТА.

Редактирането на гени е прецизен метод в генната медицина и претендира, че може да коригира ДНК на човек, за да се опита да го излекува.

През ноември 44-годишният Браян Мадоу стана първият човек, подложен на терапията за метаболитно заболяване, наречено синдром на Хънтър, което е причинено от дефектни гени.

"Той е добре и ние получихме одобрение да продължим с втория пациент, който също е добре", каза доктор Пол Хармац от специализирана болница за деца в Оукланд, щата Калифорния.

„Мадоу чувстваше отпадналост, беше замаян и го избиваше студена пот четири дни след процедурата, но ден по-късно оплакванията отминаха сами".

Мъжът имал сериозна кашлица и псевмоторакс, които обаче лекарите не свързвали с терапията, тъй като той имал подобни проблеми и преди това. Важното в случая е, че черният му дроб е в добро състояние, защото промените в този орган сигнализират, че имунната система се бори срещу лечението и подкопава ефективността му.

През декември 2015 г. учени и етици, участвали в международна среща, организирана от Американската академия на науките във Вашингтон, излязоха със становище, че ще бъде "безотговорно" да се използва технология за редактиране на гени в човешки ембриони с терапевтични цели - например за корекция на генетични заболявания, докато не бъдат разрешени всички въпроси, свързани с нейната безопасност и ефикасност.

По-рано през годината експертите от САЩ обаче "смекчиха" позицията си относно редактирането на човешки яйцеклетки, сперма и ембриони.

Според публикуван през февруари доклад на Американската академия на науките и Американската академия по медицина, технологичният напредък прави редактирането на гени в човешки репродуктивни клетки "реалистична възможност, която заслужава сериозно обмисляне".  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама