Водата от някои градски чешми в Монтана е негодна за пиене

13:35, 07 фев 18 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водата от чешмите на площад „Славейков” и в парк „Монтанензиум” в Монтана е негодна за пиене, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, цитирана от БНР. Завишено е съдържанието на манган. 

Община Монтана ще постави предупредителни табели „Водата е негодна за пиене” в срок до 12 февруари, съобщават от администрацията.

Резултатите от извършени лабораторни анализи на водата от двата местни водоизточника сочат завишени нива по показател манган, съобщи Тихомир Макариев, началник отдел “Държавен здравен контрол”.

При норма 50 микрограма на литър, резултатите от лабораторните анализи за чешма "Славейков" са 72 мигрограма на литър и 71 микрограма на литър, а при чешма "Монтанензиум", и двата резултата от лабораторните анализи са 65 мигрограма на литър, тоест водата е негодна за пиене.

Водата в Кърджали е без отклонения в качеството и е годна за питейно-битови цели. Това показва мониторинг на Здравната инспекция, проведен в последната седмица на януари. През периода са регистрирани 31 случая на ентероколити, но, според инспекторите, няма връзка между инфекциозните заболявания и качеството на водата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама