Синът на проф. Димитър Зашев опроверга причината за неговата смърт

20:02, 06 фев 18 25 1958 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Синът на починалия проф. Димитър Зашев Йосиф Зашев опроверга съобщението, че смъртта на баща му е резултат от побой, нанесен му в Борисовата градина. Йосиф Зашев уточнява, че не е имало никакъв побой и недоумява защо такава информация се разпространява в пространството, съобщи БЛИЦ.

"Тъжно ми е, че се пишат такива неща... През декември 2017 г. баща ми Димитър Зашев внезапно получава мозъчен кръвоизлив и бива приет във Военномедицинска Академия. След двумесечно интензивно лечение, Димитър издъхна на 1 февруари 2018 г. Беше във ВМА почти 2 месеца, оперираха го 2 пъти, но не издържа и издъхна... Дори не знам защо се говори за побой...", споделя Йосиф Зашев пред БЛИЦ.

Той е публикувал в личния си Facebook профил стихотворение на баща му, за да почете паметта му.

По-рано се появи информация за трагедията от личния профил във Facebook на преподавателя в Софийския университет Филип Петров, в който той твърди, че Димитър Зашев е бил пребит преди неуточнено време в Борисовата градина. 

По-късно се появи и версия, че професорът е станал жертва и на друг побой, година по-рано. Филип Петров обаче също е бил подведен, става ясно от редактираната му по-късно публикация.

"Почина българският философ, преводач и поет проф. Димитър Зашев. Освен многобройните си трудове, които няма как да изброявам, защото и не познавам в детайли, това с което ще бъде запомнен завинаги, е превода на Мартин Хайдегер "Битие и време" на български език. Който е чел нещо от Хайдегер ще знае, че това не е някаква обикновена техническа задача на човек, който познава езика - това е епичен труд сам по себе си. Мир на праха му. П.П. Без да съм желал, статията е станала "viral", а по непроверена информация бях написал вероятно невярна причина за трагедията. Просто препредадох думи на човек, който ми го каза, без да имам начин да го проверя. Кой му е казал на него, не знам - развален телефон. До журналистите - не трябваше да ме цитирате - не съм надежден източник. Моля, не пускайте веднага статии и репортажи на базата на някаква драсканица на човек във Facebook. Това са социалните мрежи, затова проверявайте си информацията от достоверни източници преди да пишете. Може да се изложих много в личен план, но пък има и едно хубаво нещо в случая - името на професора се спомена и се цитираха част от трудовете му. Рядкост е в медиите да се чуе името на хора като Хайдегер и да се рекламират стихосбирки и трудове на български философи", пише Петров.

Проф. Димитър Зашев е роден на 31 юли 1948 г. в София. Завършва Философия в СУ "Св. Климент Охридски" и защитава докторска теза по История на философията в Лайпцигския университет. Преподавател е в катедра "Културология" на СУ, както и в Националната художествена академия по История на естетиката. Автор е на десетки публикации, две философски книги и две стихосбирки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама