Солта и захарта в храните на децата трябва да се намалят

12:28, 06 фев 18 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има много европейски разпоредби и норми за безопасността на храните, особено при децата, които трябва да се прилагат от държавите-членки на ЕС, населението трябва да бъде информирано и да се поощряват добрите мерки. Това заяви на брифинг Джон Райън, директор „Обществено здраве” в Европейската комисия във връзка с конференцията на време на Българското председателство на Съвета на ЕС „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата”, съобщи БГНЕС. 

Заедно с Райън, на въпроси на медиите отговаряха Жени Начева, зам. министър на здравеопазването, Цветан Димитров, зам.министър на земеделието, храните и горите и Мая Манолова, омбудсман на Република България. 

Министерствата на здравето, земеделието и образованието също имат своята роля за храненето на децата, продължи Джон Райън. На ниво ЕС се извършва важна дейност, но и всяка държава-членка има собствени норми и нормативи за хранене и качеството на храните, отбеляза той. 

Разработихме указания за обществените поръчки, които касаят доставката на храни за училищата- храни с ниско съдържание на мазнини, с ниско съдържание на сол, с ниска цена и с много полезни съставки. В указанията за обществените поръчки се включва изискването за ниска цена, но според мен, трябва да добавим още един критерий - качеството на храната и вярваме, че за в бъдеще страните-членки колективно ще разглеждат качеството на храните, които се доставят за деца, подчерта Райън. 
Много важно е промяната на състава на храните, която трябва да се направи заедно с индустрията и постепенно да се намалят солта и захарта в продуктите, добави той. И това е система, върху която се работи на европейско ниво в момента. ООН също се ангажира със здравни въпроси - предстои това да бъде темата за незаразните болести, които са голямо бреме за нашата икономика. И ако не работим за здравето на децата, положението ще се влошава, допълни Райън. 

На ниво ЕС въпросът за храненето е изключително важен, отбеляза представителят на ЕК. Едно от изискванията, които имаме е процентът на захар и сол да бъдат отбелязвани на етикетите на хранителните продукти. Потребителите сами трябва да поискат намаляването на съставките на трансмазнини, сол и захар, независимо от вкусовете, с които са свикнали, смята Райън. 

Предложихме да има специални правила в маркетинга и рекламата на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар, това се отнася и за алкохола - това обсъждахме в директивата за медиите, припомни той. Важно е да се контролира маркетингът на определени продукти сред децата. Вече имаме много от тези мерки, които намаляват рекламата на част от продуктите, е мнението на Джон Райън. 

Темата за здравословното хранене при децата е една от водещите теми на нашето председателство, подчерта в изявлението си Жени Начева, зам.министър на здравеопазването. Доказано е, че нездравословната диета е сред причините за широкото разпространение на хроничните болести в ЕС, каза тя. 

Програма за превенция на хроничните незаразни болести има разработена и в нашата страна, имаме и съответната нормативна уредба, но вярваме, че винаги може да се направи още. Заложили сме на дебати за отражението на начина на хранене и на храните върху здравето, посочи Начева. 

Наш приоритет е да не допускаме вредни суровини да се слагат в хранителните продукти, заяви Цветан Димитров, зам.министър на земеделието. Прилагаме две програми вече девета година - за здравословно хранене при децата. Това са програма „Училищен плод” и програма „Училищно мляко”. С тях в България сме обхванали 3400 училища или до 87% от учебните заведения, уточни Димитров. Това се отнася до деца от детски градини и ученици до 4-ти клас. Около 430 000 деца през последната година са обхванати от тези програми, допълни зам.министърът. 

В момента в НС е новият закон за храните, където са описани всички нови европейски норми. В министерството на земеделието е Агенцията по храните и упражняваме контрол по този проблем от полето до трапезата, подчерта Димитров. В хода на председателството ще подготвим конкретни документи в посока на подобряване на качеството на храните за деца, отбеляза Начева. 

20 млн. лева годишно се изразходват у нас за плащане на млякото и плодовете в училищата, заяви Цветан Димитров. Приоритет на производителите трябва да стане качеството на млякото, плодовете и зеленчуците, това да е приоритет и на държавата. За да може тя да гарантира качеството на храната, която предоставя на децата, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама