Успешна е операцията на журналистката от БНР

11:00, 05 фев 18 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Успешно е преминала операцията по отстраняването на мозъчния тумор на журналистката Станислава Пирчева, водеща на на Нощния блок на програма „Хоризонт“. Предстои да се завърне в България до седмица. Операцията е извършена от екип на д-р Венелин Герганов, който е водещ хирург и заместник директор на Международния невронаучен институт в Хановер, Германия.

„Това е една сложна операция, защото туморът беше обхванал различни структури включително костта и периорбитата, и беше близо до зрителните нерви и сънната артерия. Не мога да кажа, че е с изключителна сложност, но ако не се направи както трябва може да има доста драматични последици“, каза за БНР д-р Герганов.

Заболяването на водещата предизвика вълна от съпричастност. Сумата беше събрана за изключително кратко време и дори е надхвърлила необходимите за операцията, което ще позволи останалите средства да поставят началото на фонд за подпомагане на журналисти от БНР при възникване на тежки здравословни проблеми.

В кампанията се включиха много медии, музиканти, артисти, слушатели – със свои инициативи и лични дарения. Светият синод на Българската православна църква също организира концерт в помощ на Станислава. 

„Всички ние, нейните колегите, горещо благодарим за подкрепата. В такава ситуации парите безспорно са важни, но духовната подкрепа е неоценима“, подчертаха от „Хоризонт“.

„Като всяка операция, която е минала както трябва, човек е горд и доволен след това. А операцията мина точно така както планирахме. От една страна се махна туморът, от друга страна се коригира деформитета, който съществуваше и в следствие на който имаше изпъкване на окото, а от трета страна, се предотврати до максимална степен рискът от някакъв рецидив в бъдеще. Да се надяваме да не се повтори“, обясни още известният неврохируг.

Клиниката, в която е извършена операцията, е специализиран институт по клинични невронауки и център, който привлича болни от цял свят. Има пациенти от над 100 страни с най-сложните възможни заболявания на нервната система, най-вече хирургични. Клиниката покрива целия спектър на неврохирургията. Тя е създадена по концепция на проф. Маджид Самии и се ръководи от него. 

По мнение на специалистите той е всепризнатият номер едно в неврохирургията през последните две десетилетия. Проф. Самии лично е участвал в операцията на Станислава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама