Лекарство и добавка могат да са опасна комбинация

19:00, 03 фев 18 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Някои хранителни добавки може да взаимодействат с активните съставки на определни лекарства и да ги направят неефективни или да отключат опасни странични ефекти в организма. 

Отбелязвайки някои нови данни в тази насока, учени от медицински център в ЮАР апелират винаги да споделяме с лекуващия си лекар за хранителните добавки, които приемаме и дали те са безопасно съвместими с назначените от него лекарства, пише Dnes.bg. 

В повечето случаи хранителните добавки се представят като природни и изцяло безопасни продукти. Oказва се обаче, че това твърдение е напълно вярно само в първата си част. Макар и да не проявяват странични ефекти, когато се приемат самостоятелно, някои хранителни добавки може да доведат до опасни за здравето последствия, когато се приемат едновременно с определени лекарства.
 
Последните научни проучвания сочат, че риск от странични взаимодействия с лекарства крият хранителните добавки, съдържащи екстракти от гинко билоба, зелен чай, женшен и др.
 
Повечето лекари са запознати с потенциалните опасности от комбинирания прием на такива добавки с лекарствени средства. За да се избегнат опасните ефекти, е нужно всеки да информира лекуващия си лекар за това какви добавки приема, за да се подбере максимално безопасния за случая курс на лекарствено лечение. Тези данни подчертават още една особеност – показват за пореден път колко опасно може да бъде в някои случаи самолечението.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама