Проверка за забавено изпращане на тежко болен за трансплантация във Виена

08:35, 31 яну 18 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравният инспекторат и медицинският одит влизат на проверка в Комисията за лечение в чужбина. Те ще търсят отговорните, които са забавили изпращането на тежко болен за трансплантация на бял дроб във Виена и той не успява да я дочака, съобщи БНТ. 

Подробната проверка беше провокирана от отворено писмо на съпругата на болния, от което става ясно, че комисията за лечение в чужбина необосновано е бавила документите и е давала излишни предписания.

Христина Хрисимова съобщава, че съди Здравното министерство за половин милион лева, заради смъртта на съпруга й. 

Документите, с които Георги кандидатства за лечение във Виена, са подадени през юли 2016-та. Комисията за лечение в чужбина обаче задвижва процедурата едва през ноември същата година. И то след заплаха за протести.

Георги издъхва миналия януари. Болният мъж дори не успява да стигне до болницата във Виена.

След като Христина поиска да даде гласност на случая, от Здравното министерство възложиха проверка. Дали комисията за лечение в чужбина има вина ще стане ясно до дни. Засега се знае само една от причините комисията да забави процедурата.

"Те са се забавили по простата причина, че са уточнявали стриктните показания може ли да се направи белодробна трансплантация и тя ще даде ли ще има ли полза за човека", обясни д-р Бойко Пенков - зам. министър на здравеопазването. "Това е елемент който искаме да разберем, кой точно не си е свършил работата от администрацията, за да може да си понесе последствията за това и се надявам, че министъра ще бъде безкомпромисен", допълни той.

От виенската болница потвърдили тежкото състояние, в което е пристигнал пациента и трудностите по трансплантацията. Но причините за мудността на администрацията не са ясни. 

Христина иска справедливост и ще води съдебната битка докрай. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама