Ангел Джамбазки: Въпросите в Европарламента за Пирин са писани в София

11:12, 25 яну 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Какво се случи вчера, по време на представянето на министъра на околната среда и водите Нено Димов в Европейския парламент?

Вчера и онзи ден имаше изслушване на десетима министри, за да предоставят приоритетите на Българското европредседателство. Всички изслушвания минаха при нормален интерес, включително и това на Нено Димов.

Факт е, че на няколко пъти имаше опити за провокация от зелени и социалисти, но те не бяха насочени само към Димов. Чухме изкуствено звучащи върпроси, написани на лист.

Иначе представянето на Димов бе високо професионално издържано и добре оценено. Представител на групата на европейските консерватори и реформисти го попита как вижда дебата за климатичните промени, тъй като дори Меркел започна да се изправя срещу зелените талибани и говори за отлагане на тези мерки. Съвсем спокойно Нено Димов защити позицията си и по никакъв начин нямаше създадено напрежение или притеснение у някого.

А как ще коментирате въпросите на Карин Каденбах към министъра на околната среда и водите?

Като се види нейната биография – веднага става ясно защо задава такива въпроси. Съвсем очевидно е, че се прави нарочно. Начинът, по който зададе въпроса си и момента, в който го казва е показателен. Замислете се – докато българските министри представят приоритетите си в Европа, у нас се обсъжда вот на недоверие, а в Европарламента само леви и зелени ги провокират. Най-вероятно нашите колеги от ляво са дали списък с въпроси на европейските си колеги, които с доста мънкане и хъмкане се опитаха да направят скандал. С други думи - нашите социалисти мотивират своите западни колеги да задават такива въпроси.

Това обаче не предизвика особен фурор в Европейския парламент.

Можем да се обзаложим, че следващите шест месеца политическата среда ще се развива по подобен начин. Хората, които са в опозиция, ще правят провокации. Както у нас, така и на европейската сцена. Надявах се обаче на по-голяма изобретателност и аргументи от тяхна цена.

Само се замислете - австрийски евродепутати да говорят за пазене на природата е смешно. Австрия е умело съчетание на природа и курорти. Можем да помислим какво защитава Каденбах всъщност – българската природа или оборотите в Алпите.

Като че ли усещането за дискусията в големите медии бе някак различно...

Това е абсолютно тенденциозно. Ако един политик прави политика, може да задава неудобри въпроси. Не забравяйте, че политикът преследва политическа цел и това е част от играта. Но от това, което гледах по новините - оставам с лош вкус в устата. Аз не съм учил журналистика, но вярвам, че като представяш едно събитие, то трябва да се прави балансирано. А у нас намериха да раздухват един въпрос.

Никой не каза, че само немци и австрийци задаваха тези въпроси. Никой не поговори с тях, за да разбере мотивацията им и така да стане ясно, че въпросите им са писани в София.

Тъй като се прибирах в столицата, не проследих целия новинарски поток, но не забелязах дали са отразявани по този начин другите министри, например Московски. Него също се опитаха да го провокират с въпроси за Пирин.

За мен едностранното отразяване, опитът да бъде представен Нено Димов по този начи бе непочтено. Първо, защото представянето му не бе никак лошо. Той се представи го като експерт, а не като самодеец. Колеги дори коментираха, че в изказванията му се забелязва пламък, който има само в хората, които са дълбоко в темата.

Но нека си припомним само преди дни - големите национални частни телевизии, правиха същата провокация при представянето на министър-председателя в Европарламента. Представя се само едната гледна точка, което не е редно. Няма как да е случайно едно и също поведение в подобни случаи.