Румен Радев: Парламентарната република атрофира

10:17, 24 яну 18 / Политика 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мандатът ми започна със сформиране на служебно правителство. Кабинетът на проф. Герджиков изпълни изрядно своите задължения и проведе парламентарни избори. Подписан бе Национален рамков договор в здравеопазването, правителството събра десетки милиони просрочени вземания, бе спряна процедурата по концесиониране на Летище „София“. Отмени се наредбата за интеграция на чужденци. Редовното правителство обаче побърза да я поднови", заяви президентът Румен Радев на пресконференция по повод на една година от встъпването му в длъжност.

"За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на пет от тях наложих вето. Упражних това си правомощие, воден от позицията, че те ощетяват българските граждани. Четири от ветата бяха преодолени, при две вета са постигнати резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. отмяната на мораториума съхрани живота на множество тежко болни. Сезирах Конституционния съд относно СЕТА“, каза още държавният глава

Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън. Тя трябва да създава приятели, а не врагове“, каза държавният глава.

През годината приех част от поканите и осъществих 22 посещения зад граница. От февруари до май представлявах България на четири заседание на Европейския съвет“, отчете Радев.

Вярвам, че 2018 г., в която отбелязваме 140 години от Освобождението на България, е възможност да изведен българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих“, каза още той.

По думите на държавния глава Министерството на отбраната е било „принудено да налива пари в техника, която не носи съвременни способности“. „Нито нова, нито ремонтирана стара техника имахме. Определените за модернизация милиони потънаха в отработения механизъм за харчене", добави той. Президентът допълни, че постигнатото увеличение на заплатите в МО се разминава от очакването. "Не успях да убедя управляващите в ревизия за повишаване на разходите за отбрана", призна Радев.

Той изтъкна, че основен акцент в работата му е било отстояването на суверенитета и сигурността на България. Според него те не са даденост.

Той отчете "крайно ниско ниво на чуждестранни инвестиции, демографските показатели са катастрофални".

Парламентарната република атрофира“, е другият извод на държавния глава. Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права“, заяви той.

Председателството на Съвета на ЕС не е алиби за бездействие по болните за българина теми“, каза Радев. Според него доверието в НС е критично ниско. „Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество. Под въпрос е свободата на словото. Българското общество трябва да се пребори за това свещено право. Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие от Европа”, категоричен е президентът.

Ще настоявам на прозрачност на собственост, управленски решения, харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще работя за реформа в правосъдната реформа и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е важна стъпка. Необходими се неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонти на училища“, каза Радев.


Президентът добави, че голяма част от усилията му са били посветени на изграждане на ефективен антикорупционен модел.

Цялата истина за КТБ гражданите очакват от съда. Приетият антикорупционен закон е слаб. Ръководството на антикорупционния орган ще се избира от парламента, който избира правителството. Това отсега поставя под въпрос неговата независимост. Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите. България е в критичен момент от своето развитие. Председателството не отменя дебата. Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми“, каза още Радев.

Той благодари на своя екип, който е работил самоотвержено през цялата година. По думите му с Йотова са показали, че президент и вицепрезидент могат да работят заедно в екип.

Според него от особена важност е засилването на Трансатлантическото сътрудничество.

Предстоят важни посещения у нас и зад граница. В сферата на сигурността ще настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в сектора. Планирането на отбраната трябва да бъде всеобхватен и дългосрочен процес. Ще следя за своевременно разработване на Програмата за отбранителните способности 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност вече не е чисто военен въпрос, а нов импулс на интеграционните процеси в ЕС. Считам, че в идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъпленията срещу свободата на словото. Доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип“, каза още Румен Радев.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама