Лондон създава специална структура за борба с фалшивите новини

09:23, 24 яну 18 / Свят 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите във Великобритания ще създадат нова структура, която ще има задача да се противопоставя на т.нар. фалшиви новини и да дава отпор на дезинформационни кампании, провеждани от други страни, съобщи говорител на премиерката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

Агенцията припомня, че Мей неведнъж в последно време обвиняваше Русия, че се намесва в изборите в други страни и че нейните държавни медии са "фабрика за фалшиви истории" и подправени снимки в опит да бъдат подкопани западните институции.

Съобщението бе направено след среща на националния съвет за сигурност, в който участват министри и висши служители по сигурността. На срещата били потвърдени основните констатации на извършеното широкомащабно проучване на възможностите на Великобритания да отговори на заплахи от различно естество.

Според говорителя на Мей "живеем в ера на фалшиви новини и конкурентни версии на събитията" и затова "правителството ще отговори с по-активно и по-добро използване на комуникациите на националната сигурност, за да се противопостави на тези взаимосвързани сложни предизвикателства". "Ще надградим структурите и възможностите, с които вече разполагаме, за да създадем една солидна комуникационна структура в рамките на системата за национална сигурност с цел борба с дезинформацията, произхождаща както от други държави, така и от други играчи на този терен", добави говорителят.

Той отказа да даде повече информация как ще функционира новата структура, нито къде ще бъде базирана тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама