Почина известната писателка-фантаст Урсула ле Гуин

08:14, 24 яну 18 / Свят 25 587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световноизвестната писателка на фентъзи и научна фантастика Урсула ле Гуин почина на 88 години. Тя се е споминала в дома си в Портланд, Орегон, след влошаване на здравето. Новината съобщиха от нейното семейство. 

В своите книги тя преплита дракони и магьосници с космически кораби в борба с проблеми като раса, пол и класа. В творчеството си Ле Гуин има над 20 романа и 100 кратки разказа, продадени в милиони копия по света. Носителка е на престижните награди "Небула" и "Хюго".

Писателката е най-добре известна със своя сборник "Приказки от Землемория" и научната й фантастика "Лявата ръка на мрака", в която действието се развива на планетата Гетен, където всички са абисексуални.

В официалния й Twitter акаунт се казва: "Семейството на Урсула ле Гуин с дълбока тъга съобщава за това, че тя е починала вчера следобед". Стивън Кинг почете паметта й с думите "една от най-големите". "Не просто писател на научна фантастика, а икона в литературата. На добър път в галактиката", написа писателят в Twitter акаунта си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама