Бойко Борисов не присъства на дебатите по вота на недоверие. БСП: Страхливец!

16:43, 23 яну 18 / Политика 25 630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дебатите по вота на недоверие срещу кабинета за провал в борбата с корупцията, внесен от БСП, започнаха със скандал заради отсъствието на премиера.

В пленарната зала са вицепремиерите Томислав Дончев, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, няколко министри и зам.-министри, дошли на мястото на титулярите, които са в Брюксел.

Бойко Борисов обаче не се появи, защото бил ангажиран.

"Без министър-председателя няма как да започнем дебати. Да го поканим. В крайна сметка този вот на недоверие е към неговия кабинет“, призова Драгомир Стойнев от левицата.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви само, че Борисов ще бъде уведомен и въпреки отсъствието му, мотивите на социалистите изложи Крум Зарков.

"Този вот
не е саботаж, враждебен акт или евтина реклама. Той е необходимост. Огромната част от онези 10 млрд. лв., които правителството е дало под формата на обществени поръчки например, са раздадени по субективни критерии или с предварително нагласен победител. Диагнозата е корупция, но рецептата, която ни се предлага, не е ефективна. Когато едно правителство не може да се справи с основния проблем за страната ни, то губи правото си да управлява", заяви той.

"
Оглушителното отсъствието на Борисов е самопризнание за вина за корупцията", каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й така вотът е приключил преди да е започнал.

Правим този вот на недоверие за българските граждани. Той не е на БСП“, изтъкна тя. Нинова обеща, че рано или късно, който краде от хората, ще лежи в затвора и България ще стане нормална държава.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обвини БСП в корупция с иронична препратка към "третия пол".

"Да се твърди, че няма воля за борба с корупцията, че нищо не се прави, че няма политики, е дълбоко невярно твърдение",
заяви правосъдният министър Цецка Цачева.
Тя изтъкна последното изследване на „Евробарометър”, в което гражданите на много други европейски държи също сочат, че при тях има корупция.


От БСП отново поискаха Борисов да бъде викнат в парламента. Красимир Каракачанов заяви, че той е на важна среща. Стана ясно, че премиерът се е срещнал с руския посланик Анатолий Макаров. Това предизвика викове "Оставка!" от червените редици. Те попитаха и защо заседанието не е било насрочено във време, когато Борисов не е ангажиран. Изводът беше - че го е страх.

Единствено от ДПС заявиха, че ще подкрепят левицата във вота недоверие, но със собствени мотиви.

Вотът ще бъде гласуван в четвъртък. За да мине той са нужни поне 121 гласа, с колкото от БСП и ДПС не разполагат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама