САЩ налага нови защитни мита върху вносни продукти

15:52, 23 яну 18 / Свят 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вашингтон одобри спорни защитни мита върху вносни перални и слънчеви панели. Мярката е в тон с търговската политика на американския президент Доналд Тръмп „Америка на първо място“, с която се цели защита на местното производсто от чуждестранната конкуренция, съобщава ВВС.

Китай и Южна Корея, които се очаква да бъдат най-силно засегнати от мерките, разкритикуваха решението. Южна Корея обяви, че ще се оплаче в Световната търговска организация (СТО). Samsung обрисува тарифите като „данък върху всеки потребител, който иска да си купи пералня“. Според Пекин, който е най-големият в света производител на соларни панели, мярката допълнително ще навреди глобалната търговска среда.

Говорител на Тръмп обяви, че американската администрация „винаги ще защитава американските работници, фермери, ранчери и бизнесмени“.

Тръмп обещава налагане на тарифи още откакто встъпи в длъжност. В стъпителната си реч преди една година той обеща да защити американските граници от други държави, които „правят наши продукти, крадат от наши компании и унищожават работните ни места“.

Тарифите бяха одобрени от американския президент след като американската Комисия по международна търговия (ITC) установи, че местните производители са пострадали от евтиния внос. Компании като базирания в САЩ производител на перални Whirlpool и производителите на слънчеви панели Suniva и Solar World Americas подадоха оплаквания до комисията и тя се произнесе в тяхна полза.

Наложените тарифи върху вносните слънчеви панели се оказаха по-ниски от надеждите на местните производители, но налозите върху пералните машини и части са по-големи от очакваното, като в някои случаи са до 50%.

Първите 1,2 милиона внесени перални през първата година ще получат 20% по-големи налози, докато уредите над този брой ще получат 50% по-високи налози. През третата година ретроспективно тарифите ще паднат до 16 и 40%. Данните показват, че през 2010 г. в САЩ са внесени 1,6 милиона перални.

Междувременно тарифите върху вносните слънчеви панели през първата година ще бъдат 30%, през четвъртата ще паднат до 15 на сто. От ITC твърдят, че китай внася „изкуствено поевтинени“ компоненти за слънчеви панели в САЩ с подкрепата на държавни субсидии.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама