КЕВР - няма основание за поскъпване на тока

15:14, 23 яну 18 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма основания за поскъпване на тока от юли, както искато от бизнеса. Това заяви на извънреден брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов.

Според него най-рано за промяна на цената може да се говори от края на март, когато бъдат подадени заявленията на участниците на пазара.

По този начин от страна на КЕВР отхвърлиха всички твърдения на бизнеса, че се готви драстично поскъпване на електроенергията от новия регулаторен период. Последните обявиха, че се очаква повишаване на цената на тока между 15 и 30%. Те изразиха опасение, че на енергийния пазар съществува картел.

Министър Теменужка Петкова призова бизнеса да подаде сигнал до Комисията за защита на конкуренцията и обеща, че ако бъдат констатирани нарушения, виновните ще бъдат наказани.

Иванов отчете, че към вчерашния ден средната цена на енергията на свободния пазар е 75 лева, а не 125 лева, както твърдят индустриалците.

От изявлението му стана още ясно, че с готвените промени в закона за енергетиката енергийният регулатор ще има разследващи функции на свободния пазар, но при констатирани нарушения наказанията ще се изпълняват от КЗК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама