Отец Дионисий предлага отлъчване за подкрепящите Истанбулската конвенция

13:27, 23 яну 18 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отец Дионисий предложи премиерът Бойко Борисов и министрите, подкрепили Истанбулската конвенция, да не бъдат допускани в храмовете на Българската православна църква, а депутатите, които гласуват за документа, също да бъдат отлъчени от църквата.

Той коментира пред NOVA декларацията на Светия синод от понеделник, която призова Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, защото "отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека".

"Надявам се да се оцени самото становище, което е изпратено в Народното събрание, защото юридически то е блестящо, защото се засягат неща, свързани с конституцията, с международни договори, с приети в страната закони, които така или иначе дават една гаранция за възможност за защита. Надявам се Светият синод да действа и по-остро, освен да призове народните представители", каза Дионисий.

Според свещеника не трябва да приемаме всичко, което идва от западния свят, защото той е притиснат между няколко континента, основно Азия, Африка и Америка, и вече няма къде другаде да се капсулира, освен в собствените си институции, именно на "неолиберализма и неговите пост-изрождения".

"В България има един такъв протестърски дух. Отдавна сме го забелязали. В който винаги трябва да има едно настроение спрямо всичко, което е здравомислещо. А иначе, ние живеем в един пост-неолиберален свят и там има една такава либерална, няма да кажа плеада, а направо сган, която ни блъска към всякакви подобни глупости", каза той.

Миналата година Дионисий бе критикуван за нарушаване на канона и съмнения за финансови злоупотреби след скандала с фойерверките и гвардейския марш по време на църковната служба в нощта на Възкресение и бе отстранен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Той въведе и входна такса за турист от 5 лева за храма "Св. Александър Невски”, която впоследствие бе отменена от Светия синод.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама