БНТ ще излъчи разследване за най-големия музеен обир в България (СНИМКИ)

12:33, 23 яну 18 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В продължение на няколко месеца екип на Българската национална телевизия разследва най-големия музеен обир в България, за който обществото не подозира. Журналистката Мария Чернева и операторката Анна Андреева успяват да проследят работата на разследващите. Те стават свидетели на следствен оглед в Музея на освободителната война в гр. Бяла, който разкрива ужасяващи подробности за изнасянето на ценни реликви от освободителната война и замяната им със съвременни предмети, които дори не отговорят на историческата действителност.

Как едно национално богатство от славното минало на България се превръща в  част от криминалната хроника, зрителите ще видят в документалния филм „Най-големият музеен обир“. Той ще бъде излъчен в рубриката „В кадър“ в сряда (24 януари) от 22:30 часа по БНТ1. 

Арогантността на това престъпление е фрапираща. Кръвта ми още кипи от обида, като видях с какво са сменени всички експонати в Бяла. Определено извършителите са искали да се подиграят със системата, но все пак - и те са българи. Алчността им явно е удавила всяко чувство на чест. Но иначе ги разбирам. Милиони са оставени безстопанствени - защо да не ги вземат. По-лошото е че това се случва в музеите навсякъде в страната. И преди да се оголят съвсем, министерството на културата трябва спешно да реагира. Филмът крещи за това“ - споделя авторката на филма Мария Чернева.

Историята започва 25 години след шипченските боеве и руско-турската освободителна война. Тогава Стоян Заимов обединява много общественици около една идея - да запазят непреходна паметта за геройството и жертвата на воините, на които България дължи свободата си. Събират се пари от цялата страна, а руският император Николай II отваря военните си складове. Подбрани са най-добрите екземпляри на оръжия, оръдия и униформи, използвани от руската армия. Дарението пристига с три кораба на пристанището във Варна за създаването на четири музея – в Плевен, Пордим, Горна Студена и Бяла, където са били щабквартирите на руската армия .

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама