Световните лидери се събират в Давос

09:59, 23 яну 18 / Политика 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Политици, бизнес лидери, банкери и знаменитости се събират тази седмица в Швейцарските Алпи под мотото "Да създадем общо бъдеще в един разединен свят" за четиридневния форум в Давос (от 23 до 26 януари) на фона на обезпокоителната обстановка в света, пише Ройтерс.

Докладът за глобалните рискове, публикуван от
Световния икономически форум миналата седмица, показа, че мнозина отчитат засилване на риска от политическа и икономическа конфронтация между водещите сили тази година.

Доналд Тръмп, който ще бъде първият действащ американски президент, който ще посети Давос след Бил Клинтън през 2000 г., е източник на голяма част от това безпокойство след изпълнената му със сътресения първа година на власт.

Форумът започва днес с реч на индийския премиер Нарендра Моди и ще приключи в петък. Очаква се тогава Тръмп да говори пред голямата аудитория, пред която миналата година китайският президент Си Цзинпин предложи да запълни празнината в световното лидерство, създадена от отдръпването на САЩ.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също ще се обърне към участниците.

Форумът тази година ще включва и няколко панела, посветени на сексуалното насилие като знак на уважение към движението #MeToo.
 
След критиките през предходни години, че не представлява жените,
Световния икономически форум тази година определи седем жени за съпредседатели, сред които са ръководителката на Международния валутен фонд Кристин Лагард и Джини Ромети, шеф на IBM.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама