Изостряне на кризата в Каталуня – местният парламент иска Пучдемон за лидер

16:10, 22 яну 18 / Свят 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на парламента на Каталуния Роже Торен предложи Карлес Пучдемон за регионален лидер, който да състави ново каталунско правителство. Това стана по същото време, по което бившият президент на Каталуния напусна Белгия с полет за Дания, където ще се проведе конференция, посветена на Каталуния.

Торен обяви кандидатурата след консултации с каталунските политически сили. Предстои в парламента да има дебати по предложението и после да има гласуване, което може да е в края на месеца, съобщи Франс прес.

Съдията смята, че днешното пътуване на Пучдемон от Белгия до Дания цели единствено "да провокира ареста му в чужбина" като част от стратегия на бившия каталунски лидер да си осигури аргументи, за да получи управленски правомощия въпреки отсъствието си от Каталуния.

Съдия от Върховния съд на Испания отказа да издаде нова европейска заповед за арест на Пучдемон след като прокуратурата поиска това. Испания издаде европейска заповед за ареста му през ноември. След месец Мадрид я оттегли заради опасения, че Брюксел ще върне Пучдемон, но ще ограничи престъпленията, за които той може да бъде съден в родината си, отбелязва Асошиейтед прес.

В сила срещу него останаха национална и международна заповед за задържане. Това означава, че ако се върне в Испания, или напусне ЕС, Пучдемон трябва да бъде заловен и върнат в своята родина.

Испания разследва Пучдемон за бунт, подривна дейност и финансови злоупотреби, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния от регионалния парламент на 27 октомври.

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон се закани да формира ново правителство, въпреки „заплахите“ на централното правителство в Мадрид.

Скоро ще формираме ново правителство. Време е да прекратим тяхното потисничество и да открием политическо решение за Каталуня“, допълни той.

Говорейки по време на дебат, посветен на Каталуня, в университета в Копенхаген, Пучдемон заяви, че „няма да се предадем на авторитаризма, въпреки заплахите на Мадрид“.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама