Първият гей брак в Коста Рика претърпя бюрократичен удар

16:20, 22 яну 18 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият гей брак в Коста Рика е блокиран от нотариуси, които отказват да го признаят, докато не се променят законите, забраняващи хомосексуалните бракове, което ги поставя в разрез с президента.

Бракът между двамата мъже бе определен да се сключи тази събота, след като най-високопоставеният латиноамерикански съд по правата на човека по-рано този месец реши, че страните в региона трябва да легализират съюзите на същия пол, като се противопоставят на опозицията от римокатолическата църква.

Междуамериканският съд, базиран в столицата на Коста Рика Сан Хосе, препоръчва тези права да бъдат уважавани чрез временни постановления, докато правителствата налагат постоянни закони.

Костариканският президент Луис Гилермо Солис тогава насочи правителствените агенции да приложат решението, докато законодателите или конституционният съд официално приемат нови закони.

Въпреки това нотариалният съвет на централноамериканската страна заяви в петък, че ще разреши само такива съюзи, ако местният законодател или съдът анулират закони, забраняващи гей бракове.

"Правилата, които уреждат брака в Коста Рика ... остават в сила", каза съветът, като казва на нотариусите да се придържат към тях.

Решението на съда постави началото на дебат преди президентските избори в Коста Рика на 4 февруари, като някои кандидати обещаха да се борят с него.

Солис е забранен от закона да търси втори пореден мандат.

Няколко страни от Латинска Америка, включително преобладаващо римокатолическата Коста Рика, все още не позволяват брак за еднополовите.

Това обаче се променя, а през последните години на двойките от един и същи пол е позволено да се женят в Аржентина, Бразилия, Колумбия, Уругвай и някои части на Мексико.

"Няма нищо, което да спира пътя към равенство, но истината е, че не знаем колко време ще стигне, за да стигнем там", каза Лариса Аройо, адвокат, представляващ двойката в Коста Рика, която планираше да се омъжи в събота.

Министърът на правосъдието на страната Марко Феоли заяви в изявление, че позицията на нотариалния съвет противоречи както на изпълнителната власт, така и на Междуамериканския съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама