Протести на френските затворнически надзиратели след серия нападения

12:10, 22 яну 18 / Свят 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общонационална стачка на затворническите надзиратели се провежда днес във Франция след серия от нападения от страна на затворници, съобщи ВВС. Синдикатите призоваха за „тотална блокада“ на затворите след като разговорите им с правителството относно подобрения на мерките за сигурност и увеличение на заплатите се точат вече втора седмица.

Правосъдният министър Никол Белубе призова към подновяване на диалога без отлагане и заяви, че ще се срещне със синдикатите в опит да сложи край на кризата. Белубе добави, че нормалното функциониране на затворите е отговорност и на двете страни.

До тук се стигна след като редица надзиратели пострадаха при сблъсъци в няколко френски затвора. Миналата седмица трима служители бяха нападнати в един от прочутите затвори „Френ“, южно от Париж. В неделя пък двама охранители бяха хоспитализирани след нападение в центъра по задържане към затвора „Лонгюнес“ край Кале.

Не можем да стоим повече без действия след поредните нападения над надзилатели, това се превръща в ежедневие, коментира Яник Льофебр от синдиката Ufap-Unsa. Синдикалистите вече отхвърлиха проектоспоразумението, което предвижда 1 100 нови работни места през следващите четири години.

В момента в затворите във Франция работят 28 000 надзиратели. Затворниците са около 78 000.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама