Спасиха младежите, хванати в снежен капан под Бузлуджа

09:29, 22 яну 18 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бедстващите в автомобилите си в Стара планина - между връх Шипка и връх Бузлуджа, са спасени, съобщи БГНЕС.

Шестима младежи от град Раднево отишли на връх Бузлуджа да се забавляват с автомобилите си в снега. Въпреки изричната забрана за преминаване по панорамния път Шипка-Бузлуджа, те са навлезли и са закъсали.

Единият от младежите се е обадил на родителите си, за да поиска помощ. Майката и бащата на момчето са тръгнали, но и те се оказали блокирани в преспите през нощта. Така закъсалите между връх Шипка и връх Бузлуджа стават общо 8 души. И закъсалите родители подават сигнал на тел. 112 около 05:00 ч сутринта.

В ранните часове на деца е организирана акцията със специализирана техника. Първоначално един противопожарен автомобил тръгва към закъсалите откъм Шипка, но закъсал в снега. Друг успял да стигне до хората през Бузлуджа.

„За щастие всичко приключи успешно, няма пострадали сред бедстващите, но безразсъдството на тези младежи коства много финансов и човешки ресурс на няколко институции”, каза директорът на Областно пътно управление Стара Загора Илия Златев.

На Шипка и Бузлуджа освен снега, има и силен вятър, заради което се образуват снегонавявания и преспи, което е затруднило спасителната акция.

Предупреждението към водачите е да тръгват подготвени при зимни условия и да не пренебрегват съобщенията от Пътната агенция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама