Как оценяват първата година на Тръмп като президент?

08:00, 22 яну 18 / Свят 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Доналд Тръмп приключи първата си година като президент с най-ниската оценка на всеки един от своите предходници от изминалите 70 години.
Проучване на Washington Post показа одобрение от 36% за първата му година на власт и 58% неодобрение за неговата работа в Белия дом. Това го прави първия президент след Хари Труман (1945-1953), който е с толкова нисък дял на доверие след първата си година.
Президентът Джералд Форд, който стъпи на длъжност след като Ричард Никсън подаде оставка в скандала със сигурния импийчмънт, свързан с аферата „Уотъргейт“, бе единственият друг президент с по-малко от 50% успешна работа през първите си 12 месеца.

Подписът на Тръмп на законопроекта за намаляване на данъците, който засегна Ню Джърси и други демократични високодоходни щати, се прие негативно. 46% казват, че това не е хубаво за страната и само 34% заявяват, че би било от полза.
Докато Тръмп и републиканците от Конреса твърдяха, че законопроекта помага на хората от средната класа, само 11% от американците им „повярваха“. От друга страна, 60% казаха, че мярката е благоприятна само и единствено за заможните хора.

Когато Доналд Тръмп пое властта, дълго време беше необходимо на Демократическата партия, докато изобщо схванат, че този мъж действително може да успее – първо да стане основен кандидат на републиканците, а после и да спечели директния двубой с Хилари Клинтън. Демократите бяха заслепени от арогантността на властта, не можейки да си представят, че е победил Клинтън, която беше толкова сигурна в себе си.
През тази една изминала година е почти невъзможно да се анализира политиката на президента по разумен начин. Нападките и излишните коментари са недемократични, защото в крайна сметка Тръмп бе избран по правилата на американското избирателно право.
Освен за САЩ, Тръмп правеше всичко по силите си отвъд Америка. Например „искането“ му, Европа най-сетне да започне да води обща и силна външна и отбранителна политика, призовавайки Германия към по-сериозен финансов ангажимент към НАТО.

Докато икономиката на САЩ се разраства и фондовият пазар е на рекордно високи нива, американците кредитират Барак Обама за по-добър от Тръмп. Половината от анкетираните, заявяват, че администрацията на Обама е с по-голям принос за сегашното състояние на икономиката, докато 38% заявяват същото за администрацията на Доналд Тръмп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама