Хиляди гърци излязоха на протест в Солун заради името на Македония

21:20, 21 яну 18 / Политика 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки хиляди протестират в Солун заради името на Македония. „Македония означава Гърция“, това е лозунгът, под който се проведе масов протест в центъра на Солун срещу използването на термина „Македония“ в името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ).
Атина твърди, че Македония подсказва, че Скопие има териториални претенции към северния гръцки регион, а Солун е столицата. Районът беше център на древното царство на Александър Велики, източник на гръцка гордост.
Събрани около статуята на Александър Велики в Солун бяха членове на нео-нацистката Златна зора и местното духовенство.

Гърция и Македония „се върнаха“ в ООН миналата седмица, надявайки се да постигнат компромис , който би могъл да сложи край на 27-годишния спор за името на бившата югославска република.
Гръцките възражения срещу използването на името „Македония“ след независимостта на балканската страна през 1991 г. възпрепятстват кандидатурата на малката страна да се присъедини към Европейския съюз и към НАТО.
Македония е известна като Бивша югославска република Македония в Обединените нации, въпреки че Съветът за сигурност признава, че това е временно име, когато се е съгласил за членство на републиката.
Ако се стигне до споразумение в разговорите с ООН, то ще бъде представено пред гръцкия парламент за одобрение, като правителството очаква компромисното име да бъде одобрено, въпреки опозицията в някои партии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама