След 12-часова обсада хотелът в Кабул е освободен

17:05, 21 яну 18 / Свят 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Талибаните поеха отговорност за снощното нападение срещу хотел „Интерконтинентал“ в афганистанската столица, при което бяха убити най-малко шестима души.
Афганистанското правителство заяви, че 12-часовата обсада е приключила с убийствата на всички нападатели. Двама бяха убити в събота вечер,а третият в неделя сутрин.
Повече от 120 души са спасени.

Групата нахлу в хотела в около 21:00 часа в събота, взе заложници и сътвори истински хаос, изправяйки се срещу органите на реда. Мениджърът на хотела, който избягал невредим, каза, че въоръжените лица са влезли в основната част на хотела през кухня, преди да „съобщат“ за присъствието си. Според очевидец, който не иска да бъде назован, похитителите са взели за заложници гости на хотела, както и негов персонал.
Телевизионни кадри показаха хора от горните етажи на хотела, които се опитват да избягат през прозорците и терасите.

Хотелът, който е една емблематична постройка за 60-те години на миналия век, разположен на върха на хълм и силно защитена като повечето обществени сгради в Кабул, беше атакуван от талибани през 2011 година. Тогава 21 души загинаха, а десетки бяха ранени.
Той е един от двата основни луксозни хотела в града и трябваше да бъде домакин на конференция в областта на информационните технологии в неделя. Повече от 100 мениджъри и инжинери бяха там, когато е настъпила атаката, каза Ахмад Уахейд, служител в министерството на телекомуникациите.
Съседният Пакистан осъди жестоката терористична атака и призова за по-голямо сътрудничество срещу талибаните. Афганистан и Пакистан рутинно се обвиняват, че не успявят да се борят с екстремистите по дългата си граница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама