Турски граничен град бе ударен от ракети изстреляни от Сирия

14:44, 21 яну 18 / Свят 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четири ракети, изстреляни от Сирия, удариха турския граничен град Килис в неделя. От Генралния щаб на Турция обявиха 20 януари за началото на операция  „Маслинова клонка“ против кюрдите от отрядите „Сили на народната самоотбрана “ и партията „Демократичен съюз“ в района на Африн, Сирия.
Сирийската атака настъпи след като десетки турски самолети нахлуха в кюрдския анклад на Африн в събота.  По данни на Генералния щаб са участвали 72 самолета, които са поразили 108 от 113 нябелязани цели. Сирийското правителство решително осъди нападението на Турция, обявявайки, че Анкара нарушава суверенитета на страната.
Съобщава се, че турските самолети са нанесли и удари по военновъздушната база Menagh в Сирия, която се използва от САЩ за доставки на оръжия на отрядите на „Сили на народната самоотбрана“.

По последна информация Анкара е поразила общо 153 цели. Сирийските кюрди съобщиха, че при бомбардировките са убити шестима цивилни и трима бойци, а 13 цивилни са ранени. Междувременно руският външен министър Сергей Лавров е провел телефонен разговор с американския си колега Рекс Тилърсън, съобщава руското външно министерство. Те са обсъждали ситуацията в Сирия.
Турските военни уверяват, че операцията се провежда в рамките на правата на Турция, основани на международното право, на решения на Съвета за сигурност на ООН и на правата за самозащита, заложени в Хартата на ООН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама