Боклукчии отвориха библиотека от изхвърлени книги

13:20, 21 яну 18 / Култура 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Боклукчии в турската столица Анкара откриха обществена библиотека с книги, намерени на сметището, където работят, съобщи CNN.

Нетрадиционния книжен кът отваря врати през септември 2017 г. след месеци събиране на издания и дезинфекцирането им от специалисти.

Събирачите на смет от област Чанкая започват да колекционират по-запазените томове с идеята да ги ползват заедно със семействата си. Новината обаче се разчува и местните се включват с дарения. Днес библиотеката съдържа над 6000 заглавия от различни жанрове. Обособен е детска секция с комикси, както и отделна с научна литература. Намират се дори четива на английски и френски език.

Библиотеката се помещава в свободната сграда на бивша фабрика за тухли. Мястото се е оказва изключително подходящо заради дългите си коридори и обширните пространства.

Кметът на Чанкая Алпер Тасделен коментира проекта така:

“От едната страна са хората, които изхвърлят книгите си, а от друга – тези, които имат нужда от тях. Щом предложихме идеята за създаване на библиотека и получихме всеобща подкрепа, проектът беше реализиран.”

С времето фондът на библиотеката толкова се разраства, че тя започва да отдава книги под наем на училища, образователни програми и затвори. Общината пък назначава библиотекар на пълен работен ден, който да обслужва четящите. Често се организират посещения на училищни групи, а велосипедистите, които карат колела в близката долина, се възползват от предлагания от библиотеката отдих, хубава книга и чаша чай. В свободните помещения пък се играе шах.

Серхат Байтемюр, 32-годишен боклукчия, коментира пред национална медия:

“Преди мечтаех за домашна библиотека. Сега си имаме библиотека тук.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама