ЕС не потвърди за среща на върха с Турция

16:20, 18 яну 18 / Свят 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия не потвърди информацията, че предстои да бъде свикана среща ЕС-Турция.

ЕС е готов да продължи диалога с Турция. Доскоро се обмисляше подобна среща, но засега не можем да потвърдим такова събитие“, заяви говорител на комисията, цитиран от БТА.

По-рано германското издание "Велт" цитира неназовани източници, според които през март може да има среща ЕС-Турция. Според изданието в тази среща биха участвали единствено представители на Анкара и на институциите на ЕС.

Говорителят на ЕК припомни думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в София преди дни, че ЕС и Турция имат общ интерес да останат близки партньори и да продължат съвместните разговори и действия, но Турция се отдалечава от ЕС и ако иска да се върне обратно, трябва да положи необходимите усилия.

„Няма да има напредък в отношенията, докато журналисти се намират в турски затвори“, добави тогава Юнкер.

Следващия месец ЕК ще предложи стратегия за присъединяването към ЕС на напредналите в подготовката си държави от Западните Балкани, поясни говорителят.

Той уточни, че през април комисията ще представи годишните си доклади за напредъка на държавите, стремящи се към присъединяване.

На 17 май в София е насрочена среща на държавните и правителствените ръководители от страните от ЕС и от Западните Балкани, отбеляза говорителят.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама