За първи път в света - дрон спаси двама австралийци от удавяне (ВИДЕО)

15:40, 18 яну 18 / Свят 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дрон спаси двама тийнейджъри от удавяне в Австралия. Това е станало докато спасителните служби са провеждали тренировка за неговото ползване, съобщиха местните медии. Спасителната акция е уникална по рода си в целия свят.

Дронът е част от регионална програма на Нов Южен Уелс за превенция от акули на стойност 16 милиона долара. Спасителите са се обучавали на него когато виждат нуждаещите се от помощ сърфисти. Те се намирали на около 700 м навътре в океана.

Спасителите веднага изпращат дрона, който хвърля надуваема спасителна възлавница и момчетата на 15 и 17 години успяват да доплуват до брега.

Времето, за което дронът е достигнал бедстващите, е било 1-2 минути за изстрелване, долитане до мястото и хвърляне на спасителния уред. Нормална спасителна акция обикновено отнема до три пъти повече време.

През декември регионалните власти съобщиха, че ще инвестират 430 000 австралийски долара в дронове. Някои от тях ще са за засичане на акули, а други ще са оборудвани със спасителни възглавници, аларми и високоговорители.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама