„Галъп“: Рекордно ниско доверие на света във водачеството на САЩ

12:45, 18 яну 18 / Свят 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световното доверие във водачеството на САЩ е паднало до рекордно ниски нива и страната сега е изпреварена от Китай в световното одобрение. Това сочи ново допитване на „Галъп“, съобщава БТА като цитира „Guardian“.

Проучването на общественото мнение в 134 държави показва рекорден срив в одобрението на ролята на САЩ в света - от 48% при управлението на президента Барак Обама до 30% след първата година на Доналд Тръмп.

Това е най-ниското ниво на доверие в САЩ, регистрирано от „Галъп“, откакто е започнало да се провежда това глобално допитване преди повече от десетилетие, пише изданието.

Ден по-рано друга анкета на „Галъп“ установи, че Тръмп достига първата годишнина от встъпването си в длъжност с най-ниския рейтинг от всеки американски президент в първата му година.

Това допитване сочи, че Тръмп получава среден рейтинг от едва 39%, откакто положи клетва като президент. Предишният най-нисък рейтинг беше на Бил Клинтън с 49% среден рейтинг от първата му година.

Новото изследване на „Галъп“ потвърждава някои от най-големите опасения на външнополитически анализатори в САЩ и Европа, че подходът на Тръмп "Америка на първо място" в съчетание с непостоянния му и избухлив характер отслабва сплотеността на западните демокрации в лицето на растящото предизвикателство от автокрации като Русия и Китай и на възхода на нелиберални демокрации и ксенофобски национализъм в Европа, отбелязва „Guardian“.

В момента Германия е възприемана като световен лидер от повече хора (41% от запитаните), а на второ място е Китай с 31%. Русия получава 27% одобрение за ролята си в света. В почти половината от анкетираните страни, 65 от 134, рейтингът на САЩ е паднал с 10 или повече процентни пункта.

Някои от най-големите загуби са регистрирани сред най-близките съюзници на Вашингтон в Западна Европа, Австралия и Латинска Америка.

Одобрението за водачеството на САЩ е нараснало с 10 или повече процентни пункта само в четири страни: Беларус, Израел, Македония и Либерия. То е нараснало по-умерено в Русия, бившите съветски републики в Централна Азия и части от Западна Африка.

Първата година управление на Тръмп е породила особено интензивна антипатия. В изследването на Галъп се посочва, че световното неодобрение на водачеството на САЩ е достигнало нов рекорд от 43%, повече от неодобрението към Русия (36%), Китай (30%) или Германия (25%), отбелязва „Guardian“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама