„Галъп”: 56% вярват в президентската институция

10:25, 18 яну 18 / Политика 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%. Това сочат данни, базирани на ежемесечния „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Проучването е независимо от външно финансиране изследване с десетки индикатори, което тече всеки месец повече от четвърт век чрез преки стандартизирани интервюта „лице в лице“ с извадки 1000/800.

Социолозите посочват, че това е най-благоприятната като обществено доверие стартова година от времето на старта на Петър Стоянов насам. Институцията приключи годината с 56% доверие и 29% недоверие, с което Радев е най-популярната политическа фигура в страната.

Сравнително високо доверие има и вицепрезидента Йотова. 

Най-неблагоприятна беше началната картина на доверие в мандата на президента Плевнелиев, а най-високи бяха стартовите равнища на доверие при президента Петър Стоянов – дошли в контраст на изключително тревожно масово съзнание заради политическа и икономическа криза от 1996 – 1997 г., отбелязват от „Галъп”.

Президентите Желев и Стоянов започваха с по-високи нива, но с постоянен спад. Първият мандат на президента Първанов почна с доверие от около 50%. Това според социолозите е единственият президент, в когото доверието се покачва в хода на самия мандат (обикновено доверието спада в хода на мандата). Вторият мандат „Първанов“ пък започна с по-висок кредит на доверие, но и с бърз спад. 

На този фон устойчиво високите нива на доверие в първата година на Радев – без съществени спадове – му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега, посочват от „Галъп”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама