Американската армия ще остане в Сирия заради ИДИЛ, Иран и Асад

08:40, 18 яну 18 / Свят 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка "Ислямска държава" бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на иранското влияние и в крайна сметка да помогне за прогонването на президента Башар Асад“, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от АФП.
 
"От ключово значение е, в интерес на националната ни сигурност, да запазим военно и дипломатическо присъствие в Сирия", каза Тилърсън в Станфорд, Калифорния, в реч за американската политика по отношение на конфликта,
пише БТА.

Военната мисия ще запази приоритетната си цел да се предотврати
възможността ИД отново да набере сила, каза държавният секретар и призова да не се допуска същата грешка като през 2011 г., когато преждевременното изтегляне от Ирак позволи на Ал Каида да оцелее в страната, а после да мутира, давайки живот на групировката "Ислямска държава".
 
Според Тилърсън
оттегляне на САЩ би осигурило на Иран златна възможност да заздрави още повече позициите си в Сирия, където Техеран вече присъства, подкрепяйки режима на Асад. "Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на Иран да се доближи до голямата си цел - да контролира района", изтъкна той.

В речта си Тилърсън за първи път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне оттегляне на Башар Асад. "Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да тероризира собствения си народ".

Държавният секретар отбеляза, че трайното американско присъствие ще помогне също на легитимните местните цивилни власти да управляват отговорно в освободените от ИД райони.
 
Подчертавайки многократно, че Асад трябва да се оттегли, Тилърсън за пореден път заяви, че
САЩ няма да дадат и долар за възстановяване на районите, контролирани от режима в Дамаск, и призова съюзниците да направят същото.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама