Кърменето пази от диабет и от рак

19:15, 17 яну 18 / Любопитно 25 1006 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жените, които кърмят децата си шест или повече месеца, са два пъти по-малко застрашени от диабет, сочи ново изследване. Заключенията са на базата на 30-годишни проучвания с участието на повече от 1200 бели и чернокожи американки и са публикувани в медицинското списание “Journal of the American Medical Association”.

Открихме много силна връзка между продължителността на кърменето и по-ниския риск от развиване на диабет, дори и след като взехме под внимание всички възможни смущаващи рискови фактори”, каза водещата на екипа Ерика Гундърсън.

Изследването разкрива, че при жените, които кърмят шест месеца или по-дълго, рискът от диабет тип 2 е с 47% по-нисък, сравнен с този на жени, които въобще не са кърмили бебетата си.

При жените кърмили половин година или по-малко, рискът е с 25% по-нисък.

Изследователите смятат, че кърменето може да отключва защитно въздействие чрез хормони, които действат в панкреаса и контролират нивата на инсулина в кръвта и кръвната захар.

Случаите на диабет намаляват степеновидно с увеличаването на продължителността на кърменето, независимо от расата, гестационния диабет, начина на живот, телесните пропорции и други метаболитни рискови фактори, измерени преди бременността, което означава, че движещият механизъм може са е биологичен”, каза Гъндърсън.

Предишни изследвания показаха, че кърменето има други дълготрайни положителни ефекти за майките, които включват по-малък риск от развиване на рак на млечната жлеза и на яйчниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама