Оливер Иванович се е страхувал за живота си дни преди покушението

12:20, 17 яну 18 / Свят 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на Гражданската инициатива "Свобода, демокрация, справедливост" (СДП) Оливер Иванович, който беше убит вчера показно в Косовска Митровица, се е страхувал за живота си, съобщи агенция „Срна“.

На 12 януари Иванович е споделил за агенцията, че безопасността в Косовска Митровица е „много лоша“. „Страхувам се, че в тази нестабилна ситуация може да пострада невинен гражданин и трябва да призная, че се страхувам и за собствената си безопасност“, казва Иванович пред кореспондента на „Срна“, намиращ се в Косово заедно с Милорад Арлов, председател на базирания в Баня Лука комитет, създаден да осигурява помощ на сърбите в Северно Косово.

По-рано САЩ вече предупредиха своите граждани, че обстановката в Косово е несигурна и да се въздържат от пътувания.

Пред „Срна“ Иванович казва още, че за момента плановете му за създаване на политическа партия вероятно „ще разтревожат някои хора“ и добавя, че на няколко пъти е бил предупреждаван, както в страната, така и в чужбина, относно обезпокоителната ситуация в Северно Косово, особено в северните части на Косовска Митровица.

По същото време и съпругата на Иванович – Милена, споделя, че е разтревожена за неговата безопасност. „Сториха ни всичко, остана единствено да ни убият един по един“, казва тя.

В последното си интервю, публикувано в белградския седмичник „Време“ през септември 2017 г., Оливер Иванович казва, че след ареста му ситуацията в Косово коренно се е влошила. „Сред хората има невероятното усещане за страх и че са под заплаха“, добавя той.

„От стотиците хора, с които съм говорил по време на първите няколко седмици свобода, няма и един, чието първо изречение да не е за сигурността. Но нека да бъдем ясни – тези хора не се страхуват от албанците, а от сърбите, от местните гангстери и криминални лица, каращи джипове без регистрационни номера. Наркотици се продават на всеки ъгъл, всеки родител се страхува от това. И преди е било така, но не в толкова голяма степен, тези хора не са се държали толкова арогантно както сега. Полицията наблюдава без да реагира, хората се чувстват незащитени, въпреки че на север в полицията са само наши хора, сърби“, обяснява Иванович.

„Някои от тях са опитни полицаи, които са работили преди това за сръбското вътрешно министерство, но и те не вършат нищо. През последните години в Митовица имаме над 50 случая на подпалени коли, хвърляне на ръчни гранати и две неразкрити убийства. Всичко това се случва на територия от 2,5 кв/км, която е изцяло покрита от охранителни камери. Очевидно е, че полицията се страхува да не се конфронтира с извършителите или извършителите имат връзки с полицейските структури. Някои казват, че просто полицията е некомпетентна, но за мен е трудно да повярвам това. Може и да са некомпетентни, но не и чак толкова“, завършва Иванович.

Аутопсията, продължила четири часа, показа, че той е получил шест огнестрелни рани. "Има шест входни и четири изходни рани, два куршума са останали в тялото. Раните са останали в тялото. Раните са в областта на гръдния кош", съобщи директорът на Клиничния и болничен център в Косовска Митровица Милан Иванович. Той допълни, че куршумите са засегнали жизненоважни органи, сред които аортата и черния дроб. Това е довело до загуба на голямо количество кръв.

Тленните останки вече са предадени на семейството и ще бъдат транспортирани в Белград, където ще бъде погребан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама