Защо косата ни побелява?

18:45, 17 яну 18 / Любопитно 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поглеждате се в огледалото и забелязвате първите бели коси. Защо косата ни побелява?

По този въпрос има различни теории. Вижте ги.

Коренът на всеки косъм е заобиколен от малка тубичка от тъкан, която наричаме фоликул. Всеки фоликул съдържа определено количество пигментиращи клетки. Тези клетки постоянно произвеждат химикал, наречен меланин. И точно меланинът дава цвета на косата ви. Може да бъде черен, рус, червен или нещо по средата. Да, само тези са. Меланинът си пада по-консервативен откъм разнообразие. Зелената коса, която се среща при някои хора, не е заради меланина. Тя е в следствие на тежко заболяване при 46% от младото население, което се нарича… идиотизъм.

С напредване на възрастта, пигментиращите клетки започват да умират една по една и съответно меланинът спира да се произвежда. С други думи – на косата ви й свършват боичките. Всички онези политически коректни цветове започват да се размиват с времето, както когато ви свършват цветовете в принтера, и косата ви започва придобива естествен прозрачен цвят – сивкав, сребрист или бял. Когато меланинът тотално бъде изчерпан, косата ви отказва дори да се опитва и започва да си расте бяла.

Побеляването на косата очевидно е свързано със стареенето, но на всеки му избиват бели косми по различно време. Някои побеляват на 60, други на 30. Трети на 25 вече почти нямат косми. Четвъртr пък са вечно красиви и свежи цял живот.

Най-разпространената и най-аргументирана теория за побеляването на косата е генетичната наследственост. Вие сте програмирани да получите първия си бял косъм на определена възраст и ако баща ви е побелял на 40, колкото и да се опитвате да го скриете, всички знаем, че тази лустросана черна коса ви е струвала 40 лв при козметик.

От друга страна, ако не побелявате като стареца си, може би е време да поговорите с майка си по някои важни въпроси.

Най-разпространената теория, но всъщност огромен мит е, че стресът може да предизвика рязко побеляване на космите. Това е недоказана теория и науката не може да я потвърди.

Има някои отцепници учени, които твърдят, че процес на продължителна борба с проблеми или дълга напрегната ситуация могат да доведат до преждевременно стареене.

Други неща, които могат да влияят на побеляването са расовата принадлежност, което отново е генетика и тютюнопушенето, което пък си е простотия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама