Проф. Евелина Келбечева: Проспахме 27 години, за да променим учебниците по история

17:00, 17 яну 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Проф. Евелина Келбечева е завършила история и втора специалност френска филология в СУ “Св. Климент Охридски”, професор доктор на историческите науки

Специализант е на “Фулбрайт” в САЩ

Гост-преподавател в калифорнийския университет “Ървайн”

Занимава се с модерна европейска история, културна история

От 1998 г. преподава в Американския университет в България

През 2013 г. изнася лекции и презентации в Библиотеката на Конгреса на САЩ, унивeрситетите “Харвард”, “Принстън” и “Колумбия”

През последните години активно е ангажирана с идеята комунизмът да се изучава адекватно в средното училище

Eто част от интервюто на проф. Келбечева пред "24 часа". Цялото интервю можете да прочетете тук.

 

- Проф. Келбечева, защо е важно да се изучава комунизмът?

- Всяко историческо знание е изключително важно, защото в модерното време то създава най-яката основа за идентичността и самочувствието на хората, както и за комплексите им.

Ние проспахме 27 г., за да променим учебниците по история

по един адекватен начин - не само за периода след 1944 г., но най-драстичното черно петно е липсата на знание за комунизма. Говоря за знание, а не за памет. Страшно се спекулира с термините памет, колективна памет, истина, история и историческо знание. Но всичко е знание. Това, което формира мирогледа и разбирането, е това, което знаят хората и как това знание се разпространява чрез институциите и на първо място - училището.

- Как оценявате тази стъпка на Министерството на образованието да се учат основните понятия на комунизма в историята за 10-и клас?

- Имаме истински пробив в системата на Министерството на образованието, което е особено консервативна институция. Основната отговорност за това, че ние не променихме знанието за нашето минало и специално за комунистическия режим, трябва да падне върху саботажа, който идваше от МОН. Сегашната смяна на статуквото идва с програмите, с които за първи път в българското училище ще се учи адекватно комунизъм, записани са основните термини, без които не може.

Без политическата воля, която беше изразена от правителството и от лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, щеше да се приеме една остаряла и по същество марксистка програма за изучаване. Така бе обърнато внимание на експертните препоръки, които дадохме двамата с колегата историк Лъчезар Стоянов.

В това правителство за първи път радикално се променя програмата

по история за 10-и клас и специално в частта за изучаването на комунизма. Намерихме подкрепа в лицето на Цветан Цветанов и евродепутата Андрей Ковачев, накрая - и на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Този период влиза с факти и термини, които отговарят на съвременното състояние на българската историография, която направи изключително много в последните 20 г. за отварянето на документите и анализа на този режим.

Имахме толкова много министри на образованието, включително и предишните трима министри, някои от тях, когато обсъждахме промените, поеха ангажименти, но нищо не направиха. Министър Кунева обяви, че е католичка и репресирана, че е неин дълг да го направи, но промените така и не се случиха.

Цялото интервю можете да прочетете тук.